Glas in lood

Glas in lood


Bij Lood en Spelen kun je terecht voor alle glas in lood!


Woon je in een klassiek huis met glas in lood maar ontbreekt er een raam, of zijn er ramen kapot? Dan maak ik het raam voor je bij, of repareer wat er kapot is. Woon je in een nieuwbouwhuis en denk je dat glas in lood niet past qua stijl? Natuurlijk wel! Met elkaar komen we tot een raam of kunstwerk dat jouw huis nog mooier maakt. 

In principe deel ik glas in lood op in twee lijnen: geometrisch en vrij ontwerp.

Geometrisch ontwerp

Klassieke ramen met rechthoekige of vierkante ruitjes en een smallere lijst rondom, eventueel met een werkje in het midden. De basis: rechte lijnen met rechte hoeken. Denk bijvoorbeeld aan De Stijl en Art Deco. 
Hierop zijn natuurlijk ook moderne varianten te verzinnen.
Deze ramen met rechte patronen zijn redelijk eenvoudig in elkaar te zetten; de prijs wordt grotendeels bepaald door de glaskeuze, het formaat van het raam en de hoeveelheid ruitjes waaruit dit wordt opgebouwd.

Vrij ontwerp

Ook leuk, maar een heel stuk arbeidsintensiever zijn de ontwerpen met vrije vormen. Het meest bekend van de Art Nouveau of Jugendstillpanden, maar uiteraard ook weer prima toepasbaar in moderne gebouwen.
De prijs is bij dit soort ramen heel uiteenlopend. Afhankelijk van het ontwerp, formaat en glaskeuze is het aantal arbeidsuren beperkt of enorm hoog.

Kenmerken glas in lood: 

  • Het is letterlijk glas IN lood

    Het glas wordt IN het lood gezet. 

  • Opbouw glas-in-loodraam

    In een notendop:

    - ontwerpen

    - berekenen maten

    - snijden glas

    - wegslijpen  van onvolkomenheden

    - glas in het lood zetten

    - lood dichtvouwen en richten van alle stukken

    - kruispunten opschuren en invetten

    - kruispunten solderen

    - raam omdraaien

    - eventueel kitten

    - lood dichtvouwen

    - kruispunten opschuren en invetten

    - kruispunten solderen

    - poetsen

    - eventueel aan beide zijden het lood opschuren en patineren (chemisch verouderen van het lood), opnieuw   poetsen

    - eventueel haakjes aan het raam maken


  • Weersbestendig

    Bij buitenramen worden alle glasstukken aan beide zijden gekit. Speciale glaskit wordt tussen het glas en het lood gesmeerd, waardoor het raam wind- en waterdicht wordt gemaakt en de glasstukken niet meer kunnen rammelen.

    Grote binnenramen worden enkelzijdig gekit, puur om ze steviger te maken. Kleine binnenramen hoeven niet gekit te worden.

  • Lood vergaat

    Lood wordt met de jaren steeds zwakker en gaat uiteindelijk kapot. Dit duurt gemiddeld een jaar of 70, 80.  Dit is de belangrijkste reden waarom ramen gerestaureerd moeten worden. 

    Heb je een oud raam en ben je er niet zeker van of je het moet laten restaureren? Tik op verschillende plekken tegen de ruitjes en luister of ze rammelen. Bij sterk lood zou dit niet het geval moeten zijn.

    Een andere manier is het lood inspecteren: kijk of er scheuren zitten op de kruispunten, of dat je plekken ziet waar het lood opgefrommeld lijkt of smaller is.

    Mocht je raam bol staan, dan moet je opschieten! Zonder restauratie zal het uit elkaar vallen.

  • Een nieuw raam kan direct 'oud' worden gemaakt

    Heb je een oud raam dat vervangen moet worden of wil je een raam laten maken dat gelijk is aan je bestaande ramen? Geen probleem.

    Vrijwel al het glas wordt nog geleverd, dus het is vaak mogelijk nieuw glas te bestellen zonder dat het verschil met het oude zichtbaar wordt. Hoewel de laatste jaren veel glas een tijd niet geproduceerd is vanwege nieuwe milieueisen, en er daardoor nog weleens een lange(re) levertijd kan zijn.

    Nieuw lood glimt en is zilverkleurig. In de loop van de tijd oxideert dit en wordt het steeds donkerder. Wil je geen jaren wachten, dan kan het chemisch verouderd worden en direct op kleur gebracht.

  • Wel of niet duurzaam?

    Deze vraag wordt me regelmatig, terecht, gesteld. En zoals bij alle duurzaamheidsvragen is ook deze niet zomaar met 'ja' of 'nee' te beantwoorden.


    Te beginnen met 'nee': er zijn nogal wat grondstoffen en chemicaliën nodig om een glas-in-loodraam te maken. Bovendien is lood een zwaar metaal, dat kan niet zomaar met het vuilnis mee. Daarnaast is een glas-in-loodraam altijd opgebouwd uit enkel glas, dus verwacht geen geweldige warmte- of geluidsisolatie.


    Aan de andere kant kun je ook voor 'ja' kiezen: als je bedenkt dat een glas-in-loodraam 70 tot 80 jaar meegaat en daarna gerestaureerd kan worden, dan doe je echt niet mee aan de wegwerpmaatschappij. 

    Bovendien kan een raam altijd volledig uit elkaar worden gehaald, en met enige creativiteit kan van het glas ook weer een nieuw ontwerp gemaakt worden.

    Qua isolatie kun je overwegen het raam in dubbelglas in te laten bouwen, of als je dat niet mooi vindt: gebruik het als voor- of achterzetraam.


    Milieubesparende maatregelen die ik neem: oud lood wordt apart weggebracht, in plaats van snijolie en schoonmaakmiddelen met drijfgassen gebruik ik groene zeep, en alle hier gebruikte stroom wordt opgewekt door middel van zonnepanelen. Glasresten worden zoveel mogelijk hergebruikt.


Share by: