Tiffany

Tiffany


'Schilderen' met de tiffanytechniek


Ramen gemaakt met deze techniek zijn lichter dan glas-in-loodramen, maar tiffanywerk is niet weersbestendig en kan dus niet naar buiten. 

Met de tiffanytechniek kun je niet alleen ramen maken, maar ook raamhangers, vrijstaande objecten en sieraden zijn mogelijk. Doordat hier geen lood maar koperfolie wordt gebruikt, kan er fijner gewerkt worden, waardoor je als het ware kunt schilderen met glas. Dat hoeft dus niet, het is een optie. 


Binnenramen

Binnenramen (of eigenlijk: achterzetramen) kunnen net zo goed in de tiffanytechniek uitgevoerd worden als in glas in lood, het is maar net wat je het mooist vindt.

Doordat hier met koperfolie wordt gewerkt kunnen er kleinere stukken gebruikt worden, evenals moeilijker vormen.

Buitenramen

Ook buitenramen kunnen in de Tiffanytechniek worden gemaakt, zoals de ramen op de foto hiernaast. Aangezien Tiffanywerk niet weersbestendig is, moeten de ramen in dat geval wel in dubbel glas worden geplaatst.

Kenmerken tiffany: 

  • Glas in koperfolie

    Het glas wordt per stuk omwikkeld met koperfolie, een heel dun folie met een plakzijde. Alle omwikkelde stukken worden tegen elkaar gelegd, en al het dan nog zichtbare koperfolie wordt gesoldeerd.

  • Opbouw tiffany

    In een notendop:

    - ontwerpen

    - eventueel berekenen maten

    - snijden glas

    - slijpen van alle glasstukken

    - glas omwikkelen met koperfolie

    - koperfolie dichtvouwen en gladstrijken

    - koperfolie invetten

    - koperfolie solderen

    - werk omdraaien

    - koperfolie invetten

    - koperfolie solderen

    - zijkanten koperfolie solderen

    - poetsen

    - eventueel aan beide zijden het koperfolie patineren (chemisch verouderen van het folie), opnieuw poetsen

    - eventueel haakjes aan het werk maken


  • Weersbestendig

    Omdat het koperfolie als een soort sticker aan het glas geplakt wordt, is tiffanywerk niet weersbestendig.

  • Kapot tiffanyglas

    Bij tiffanywerken is, als er iets aan de hand is, meestal een stukje glas kapot. In principe kan dit vervangen worden, maar eenvoudig is het niet. 

    Zit er koperfolie los, dan kan ook dat vervangen worden. De vraag is dan alleen hoeveel folie er los zit, en dus ook in hoeverre het werk uit elkaar gehaald moet worden.

  • Nieuw werk kan direct 'oud' worden gemaakt

    Vers gesoldeerd koperfolie glimt als een spiegel en is zilverkleurig. In de loop van de tijd oxideert dit en wordt het steeds donkerder. Wil je geen jaren wachten, dan kan het chemisch verouderd worden en direct op kleur gebracht.

  • Wel of niet duurzaam?

    Ook in het geval van tiffanyglas is deze vraag niet zomaar met 'ja' of 'nee' te beantwoorden.


    Te beginnen met 'nee': er zijn nogal wat grondstoffen en chemicaliën nodig om een tiffany werkstuk te maken. Bovendien is koper een zwaar metaal, dat kan niet zomaar met het vuilnis mee. 


    Aan de andere kant kun je ook voor 'ja' kiezen: als je bedenkt dat tiffanywerk jaren meegaat en daarna gerestaureerd kan worden, dan doe je echt niet mee aan de wegwerpmaatschappij. 

    Bovendien kan een object altijd volledig uit elkaar worden gehaald, en met enige creativiteit kan van het glas ook weer een nieuw ontwerp gemaakt worden.


    Milieubesparende maatregelen die ik neem: in plaats van snijolie en schoonmaakmiddelen met drijfgassen gebruik ik groene zeep, en alle hier gebruikte stroom wordt opgewekt door middel van zonnepanelen. Glasresten worden zoveel mogelijk hergebruikt.

Share by: